Thursday, October 21, 2010

1 jenis sedekah yang sangat dituntut

21/10/2010-8:05 p.m


allahuakbar subhanallah walhamdulillah walaailahaillallahu wahdahu laa syarikalah walaa haula walaa quwwata illa billah..segala puji bagi Allah..hanya Dia yang tahu apa yang terbaik buat saya..

Alhamdulillah..baru-baru ni saya ada derma darah kat kolej saya sendiri...walaupun ada orang-orang sekeliling saya yang tak support, saya pergi je..ada saya kisah???[nak cakap aku macam kasar sangat plak...hehe]

tepat jam 12:12 pm saya selamat sampai kat dewan putra I..mak oii..kotornya seluar saya..penuh dengan tanah..sampai doktor tu perli.."dah habis tanam pokok dik..." hoho...'hehe..sudah-sudah'...apakan daya..saya baru balik dari Tree Planting Ceremony UPM-MITSUBISHI...kalau tak kotor, tak nama tanam pokok la kan...

kat Dewan Putra I....

cek tinggi..cek berat..cek blood pressure...cek haemoglobin..fuhh...alhamdulillah...saya berjaya ke step seterusnya...ramai betol join derma darah kali ni...of course la kan..sebab dapat free gift..tupperware+conditioner sunsilk...hehe..tapi..actually tujuan sebenar derma darah bukan sebab benda tu...tu cuma tujuan sampingan je...menurut Dr. Yusuf al-Qardhawi...derma darah merupakan satu jenis sedekah yang sangat tinggi nilainya..yela..selamatkan nyawa orang lain kan...hari ni hari mereka...mana tau esok lusa hari kita...malu la dah besar-besar gedabak macam ni nak bagi alasan takut jarum..hisap rokok tak takut plak??hisap rokok tu boleh MATI tau tak..derma darah tak mati pon...lagi sihat ade la..apa daaaa...hari tu ade sorang kawan sy ni.....

si A:timah, buat ape susah-susah nak derma darah..dah macam takde benda lain nak derma...kalau aku,aku bagi duit je..
saya: oii..duit dengan darah nilainya tak sama tau..duit derma jugak..darah pun derma jugak...pemurah x?haha
si A:eee....sakitnya la nak cucuk-cucuk ni...tak sanggup aku.
saya:eleh...bersalin tu lagi sakit...kalau awk sanggup bersalin siap awk ea...kita cucuk awk amek darah awk..

akhirnya kami sama-sama ketawa...hahaha...mesti sy rindu dia nanti...orang selalu ingat kami macam nak gaduh..tapi sebenarnya tak pun..kami sangat akrab!moga Allah pelihara persahabatan kami.

ok..sampai la saat yang best bagi saya..."ok adik..mari sini" time akak tu cucuk lengan saya,perhhhh.....awat lain macam je sakitnya...dulu derma darah tak sakit macam ni pon...huhu...tapi saya tahan je..takkan nak nanges pulak kan..haish, malu lah...saya monolog dengan diri saya sendiri.."fatimah..sabar..sabar...sekejap je ni sakitnya...ingat tujuan awk datang sini..jangan manja sangat..sakit sikit je tu.." saya teruskan istighfar dan beristighfar sampailah ada sorang nurse datang kat tempat saya...

nurse:eh,kenapa darah awak ni macam dah tak nak keluar?
saya:entah, mana saya tau..dari mula-mula cucuk lagi dah rasa kebas-kebas..nak cakap tapi takut..
nurse:laaa...meh nurse tengok...
[dia alihkan kapas yang tutup jarum tu, pastu dia gerak-gerakkan jarum tu..tolak ke depan & tarik ke belakang..nak adjust bagi darah keluar kot..tapi gila hape...sakit macam nak meletup lengan saya ni...dah la tangan saya dah biru..memang saya nangis ah..rasa cam nak debik je nurse tu sebab buat saya menangis..malu oooo....orang dok datang amek gambar saya..interview saya itu ini..haaiisshhhh....akhirnya nurse tu terus cabut keluar jarum tu dari kulit lengan saya..dah bengkak teruk katanya..yang sedihnya saya cuma dapat derma 300 ml je..supposedly 1 bag tu 450 ml..]
nurse:tekan kapas ni kuat-kuat guna ibu jari tangan sebelah..jangan lepas selagi nurse tak suruh,faham? darah awak boleh terpancut ni kalau tak tekan betul-betul..dah bengkak teruk ni...
saya:ok....[dalam hati dah geram dah..eleh..nak cakap marah-marah konon..nurse tu yang tak reti cucuk..huhu..disuruhnya saya tido..dia bagi saya minum glucose..adeh..manisnyaa..yekk]

lepas dekat sejam saya terbaring kat atas kerusi tu, saya pon cepat-cepat la nak balik..sekali nurse tu panggil saya..dah la kuat..memalukan sungguh...

nurse:ingat pesan nurse..jangan balik sorang-sorang..kang pengsan susah saya..pergi minum air milo kat meja sebelah tu..ade biskut sekali..sedap tu kalau cicah dengan milo...
saya:okey2...[amboih..siap suruh cicah dengan milo..hahaha..macam menu nak breakfast plak..sakit-sakit camni memang saya tak selera la...huhu..maaf ye nurse..]

bila saya balik bilik, roommates saya terkujat...ngeri ek??konfem korang tak derma darah kan..hehe..bila pergi pusat asasi, coursemates saya terkejut..ape??teruk gila??a'ah..memang teruk pun warna birunya tu...sampai ada yg tanya..saya jatuh ke..ada orang tumbuk ke...haha..

akhirnya saya pergi PKU jugak..sebab kawan-kawan saya ramai yang bising-bising suruh saya pegi..ok...doktor cakap...nurse tu dah tercucuk urat-urat lain..that's why la sy rasa kebas-kebas & kawasan lebam tu sangat luas dan jelas..banyak kawasan yg darahnya dah beku..so, lambat sikitlah baiknya..tapi selamat..jangan risau..derma darah sangat selamat...ok doktor..saya percaya apa yg doktor cakap...next time saya derma lagi ok...mak, abah jangan risau ek...derma darah selamat tau..cuma yang tak selamatnya bila derma darah 2 minggu sekali...boleh kena darah tinggi oo..kalau tak caya, cuba tanya abg fan...kan abang kan??hehehe..jangan marah er...
ramai yang tanya.."fatimah, tak serik ke?kenapa nak derma darah lagi?" kat sini saya akan jawab..


” Sesungguhnya sesiapa yang membunuh maka seolah-olah dia telah membunuh manusia seluruhnya, dan sesiapa yang menghidupkan seolah-olah dia menghidupkan manusia seluruhnya.” ( Al-Maidah : 32)

Nabi S.A.W bersabda : ” Sesungguhnya Allah suka orang yang membantu orang dalam kesedihan.” ( Riwayat Abu Yu`la Dailami dan Ibnu Asakir dari Anas sebagaimana tersebut dalam kitab Faidul Qadir : 2 - 287 ).

” Sesiapa melepaskan dari orang mukmin satu dari kesusahan-kesusahan dunia maka Allah melepaskannya satu dari kesusahan-kesusahan di Hari Akhirat.” ( Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari hadis Ibnu Umar sebagaimana terdapat dalam kitab Al-Luqlu Walmarjan nombor 667 ).

sangat jelas yang Allah suka hambanya bersedekah...lebih-lebih lagi derma darah..sebab derma darah dapat bantu orang lain teruskan kehidupan & dapat menggembirakan orang lain..so, masih takut lagi ke??come on la...berani la sket..hehe

out dulu....salam alaik

6 comments:

Wan Ahmad Izuddin said...

tahniah buat fatimah yang dah berjaya menderma darah..izudin hari tu dah dekat nak pitam dah..seram sejuk je rasa,kaki berpeluh...yelah pertama kali derma kan..hehe nurse tu cakap maybe sebab sudden change in blood volume and presure kot...so badan kira macam terkejut la..

bintufadeen said...

hehe...
biasa la tu first time..
tapi alhamdulillah kte first time ok je..siap boleh berlari naik bilik kat tingkat 5 lagi tu.. :)
masing2 Allah bagi pengalaman yg berbeza2..mngikut kmampuan masing2..wallahua'lam...

kak masit said...

salam timah..
hehe,cayalh dik!!..mmng terbaik punyer..
tp lebam dkt tgn tu dh nk hilang ke??
alah..k.macet nk tgk..mesi mcm pepaya kan..hak2

bintufadeen said...

wslm...a'ah..memang terbaek...
sampai nanges2..hoho
skrg tak ilang lagi lebamnya..
tapi balik cuti nanti harap2 dh ilang la kesannya..klo x malu je org tgk :p

Anonymous said...

timah
cayok!!!
bagus2 teruskan usaha
nak tanya
kalo ade org 2 nak derma darah tapi die fobia ngn jarum sbb time nak keluarkan jarum
sakitkan
huhuu....

bintufadeen said...

hehe...mkaseh anonymous..
time nk msukkn & kuarkan jarum tu sakit sikit je...
xde ape2 pon..x pyh takot..
best tau derma darah..
ganjaran dunia dapat..
ganjaran akhirat pon dapat :)
insya'Allah kalu niat awk nk mnderma tu sbb btol2 nk bantu org yg memerlukan,insya'Allah...Allah pasti pinjamkn sedikit kekuatan & keberanianNya :)
ok? ;)