Wednesday, October 6, 2010

siapa role-model kita?

bismillahirrohmanirrohim....

6/10/2010-8:46 pm...[mode:sedih sangat2]

alhamdulillah....akhirnya sy update jugak blog yg dah sekian lama sy anak tirikan ni..actually takde plan pun nak update malam ni...kononnya nak update blog time kat rumah..tapi nak buat cmne kan..Allah juga ada perancangan yang tersendiri..dan perancangan Allah lah yg terbaik...sy tak dapat balik ke johor esok...ade masalah sket...sedih3...tapi takpela...bersangka baik je...insya'Allah ada hikmahnya...ntah2 esok lusa ada orang nak belanja sy makan ke kan...hehehe..

nak share 1 cerita...

time lab kimia tadi...

si A:kalaulah Rasulullah saw hidup lagi zaman ni, mesti kita tak macam ni kan...
si B:a'ah..sekarang kita dah takde role-model..sebab tu susah nak jadi alim...

dialog seterusnya sy dah tak ingat dah...[tengah kusyuk buat report..cewwah]hehe..sy nak sentuh sikit la pasal dialog kat atas tadi...pasti ke kalau Rasulullah ada, kita akan jadi baik dan bila Rasulullah takde, kita susah nak jadi baik? habis tu...kenapa time Rasulullah ade pon masih lagi wujud orang-orang jahil?..kalau role-model tu mesti wujud depan mata ke? tak jugak kot...menurut pemerhatian sy....orang-orang yg soleh solehah..musleh muslehah...role-modelnya bukanlah orang-orang yang wujud depan mata...rata-ratanya mengambil Rasulullah jadi role-model mereka...dan ada juga yg ber role-model kan imam hassan al-banna & rabiatul adawiyah..boleh je mereka jadi orang-orang bagus...so, apa masalahnya???haaa...cek diri balik...siapa role-model kita..bad idols, good idols or even just the normal idols??mungkin ada yg akan tanya,"kalau nak jadikan Rasulullah sebagai role-model macammane??Rasulullah takde kat zaman kita la...." aippp...boleh2....dalam Al-Quran sendiri banyak diceritakan tentang Rasulullah...tak cukup?hadis Rasulullah kan ade...tak cukup lagi??beli la buku sirah Rasulullah..sirah sahabat2 Rasulullah...dan untuk kaum hawa, sy cadangkan, beli la buku sirah wanita syurga...baru la semangat sikit....jadi pemalu sikit...bukan apa...sy tengok zaman sekarang ni, ramai pulak wanita yg dok ngorat lelaki..adoiyai..kadang2 rasa pelik...kelakar pon ade jugak...mungkin lelaki sekarang pemalu2 kot..hehe..kadang-kadang terfikir juga..kalau takde role-model pon takpe kot as long as kita laksanakan apa yg Allah suruh & tinggalkan apa yg Allah larang..ok? haaa...ok la...case closed! gotta go....

salam alaikum... :)



4 comments:

saraH²amizah said...

betul. contoh kata kalau kita nak hidup zaman rasulullah, kita pasti ke kita akan tergolong awwalun saabiqun atau golongan yang menentang Rasul?

rasa rindu kat Nabi pulak bila baca post ni..

bintufadeen said...

betol tu sarah...
hidup zaman ape bukanlh persoalannya...
yg pnting mcmmana kte behave..
quran & sunnah dah ade..
selagi berpegang kpd kduanya,confirm tak sesat...
so, just make a choose..
take it or leave it... :)

sis said...

yummy2...spagheti n sardin role.... sedap sgt... (^_^)... -k.am-

bintufadeen said...

k.am...
yg sardin role tu ke buat time nak pegi hikmah kembara..
yg no sausage roll..
alhamdulillah..
dah cuba resepi mcik ptg tadi..sedap :D