Wednesday, September 15, 2010

hadiah dari Allah...

bismillahirrohmanirrohim....

15/9/2010-6 syawal 1431H-5.58 pm

alhamdulillah.....syukur sangat2 pada Allah..saat ini sy dah mampu tersenyum & menaip dengan gembira..

dah lama sy tak demam...tup tup time hari raya pulak sy kena...Ya Allah...sakitnya bukan kepalang..sy ingat pagi tadi dah ok la kan...tu yg layan facebook kejap..tiba2 rasa seram sejuk pulak...Ya Allah...ni nak datang balik ke ni..memang luar biasa...selalunya kalau sy demam,rasa sakit2 badan je...kali ni lain pulak..menggigil satu badan...air mata keluar tak henti2..dah selubung dengan comforter dah ni..tetap rasa sejuk yang teramat2 sejuk...time tu memang sy istighfar sungguh2..Ya Allah..ringankan bebanan sy...sy tak tahan...sakit sangat2...sebenarnya sy ni malu sket nak nanges depan orang..lagi-lagi la kat depan family sy..tapi...hari ni memang pecah rekod..sy nanges tak brenti2..sakit ooiii....rasa macam nak tertanggal segala urat nadi..tros sy ajak ekal pegi klinik..naik motor lagi tu...kalau ingat balik rasa nak tergelak je..memang serabut time tu...hehehe...takdenye nak gosok2 tudung ke..gosok2 baju ke...lenjan jela..janji tutup aurat...

1.15 petang....

adoiyai...klinik tutup la pulak...ahhh...tak kira...nak masuk jugak..alhamdulillah pintu klinik tak kunci..terkejut akak nurse tu bila sy bukak pintu..

akak nurse:dik,klinik dah tutup dik..nanti pukul 2 baru bukak...
sy:akak...tolong kak...sy dah tak tahan ni...sy nak jumpa doktor...[sy berani cakap camtu sebab sy tau hari ni turn kawan ayah sy yg bertugas..hehe]
akak nurse:[terpinga-pinga]..adik sakit ape ni?
sy:sy demam kak..dari semalam lagi..sy dah menggigil2 dah ni kak...[merayu sambil menangis2]
akak nurse:ok2..bagi akak ic awak...

sampai je kat bilik doktor....

Dr. Arba'ai:erm...fatimah...sakit ape ni?
sy:sy demam..dari semalam...dah menggigil2 dah ni doktor...[sah doktor ni tak cam sy..mungkin serabut sangat kot time ni..huhu]
Dr. Arba'ai:meh sini sy cek dulu...erm...fatimah nak injection tak?
sy:nak!sy dah tak tahan dah ni...[macam orang sakit ape je kan..]

dan akhirnya...buat pertama kali sy kena inject sebab suhu terlalu tinggi..alhamdulillah la bukan H1N1 ke ape..risau jugak sy..balik2 rumah je..terus termuntah...isk2..bukan saje2 nak muntah ea..yg adik2 sy dah bising2..eee..busukla..semua lari bertempiaran..eleh..mane ade muntah wangi..kecoh je dorang ni..

"Pembatasan Nikmat merupakan satu RAHMAT dari Allah kepada manusia kerana baru kita akan rasa perlunya kita kepada Allah..." kata-kata ni sy ambil dari blog sahabat kesayangan sy..aina syafiqah razali..bila kita sakit..bila kita susah..baru kita akan rasa perlunya kita kepada Allah..alhamdulillah...proses tarbiyah yg sy lalui sedikit sebanyak mendidik sy untuk positif dengan setiap ujian...sy tahu...Allah turunkan sakit yg sy kira agak luar biasa,bukannya untuk menzalimi sy..tetapi Allah rindukan sy untuk lebih hampir kepadaNYA..mungkin juga sejak kebelakangan ni sy agak jauh dari Allah..astaghfirullah..astaghfirullah..astaghfirullah..sungguh, kesakitan yg sy lalui ni betul2 menginsafkan sy..sy takut Allah akan bagi sy sakit macam ni lagi..tak tertanggung rasanya...

satu sebab yg buat sy rasa umur sy dah tak panjang...dulu sy pernah mimpi arwah jannah...dalam mimpi tu,kami sama2 belajar kat KMB..dan yg peliknya, sy sorang je boleh nampak arwah..orang lain tak nampak pun dia..bila sy bangun tido tu,sy rasa gembira sangat sebab dapat jumpa jannah...mungkin ke tak lama lagi sy betul2 dapat jumpa dia??wallahua'lam..

teringat jugak kata2 adik sy yg bongsu...

malam tadi dia datang bilik sy..rasa dahi & tengkuk sy..."mak oii..panas giler.." pastu dia letak jari dia kat bawah hidung sy..dia nak rasa yg sy ni bernafas lagi ke tak[kureng betol budak ni..] yg sy pon syok la kenakan dia..sy tahan nafas..hehe..dia ni memang jenis cepat sayu sikit.."eh,kakak dah meninggal ke?"..ingatkan abes kat situ je..sekali dia picit hidung sy..abes terkantoi..tergelak-gelak kitorang.."kakak,ingatkan ko dah meninggal..baru je terbayang esok nak buat kenduri tahlil"...adoi3...sampai hati betul dia cakap camtu...tapi takpela..sy memang cukup terkesan dengan kata2 tu...Ingatlah mati selalu..kelak kau akan jadi orang yg paling bijak..

wallahua'lam....

3 comments:

saraH²amizah said...

naaa..timah buat seram..jaga kesihatan timah..tengah musim exam ni:)

bintufadeen said...

hehe..
kdg2 bgus juga Allah tegur mcm ni..
sgt terkesan.. :)
insya'Allah..sarah pon jage ksihatan jugak tau! :)

Aeisha Insyirah said...

;-)