Thursday, June 3, 2010

pergimu tiada pengganti...



bismillahirrohmanirrohim..

3/6/2010-11.15 p.m

sebelum ni,hati sy rasa seronok sangat time sy nk update blog..tapi kali ni,jari sy lemah sangat..rasa berat..mata saya berkabur dek kerana air mata yg bergenang..hati sy sayu sangat..berderu-deru mesej dan panggilan masuk ke handphone sy..masing-masing mahu mengesahkan berita mengejut tu..tapi alhamdulillah,setiap panggilan yg dijawab, sy dapat layan dengan mesra dan tabah..ya Allah,semoga rasa tabah ini terus kekal buat sy..

mya (03/06/2010 21:08:56): salam tmah
mya (03/06/2010 21:08:56): maryam just call
mya (03/06/2010 21:08:57): dy ckp
mya (03/06/2010 21:08:57): janah dh meninggal ptg td

sy terkejut..sangat terkejut..tapi tak rasa sedih pun..sebab sy tengah kalut sangat time tu..dan yg pastinya sy kurang percaya..kemudian sy terus call kawan baik sy..tengku masyitah...panggilan sy dijawab dengan tangisan yg sangat sayu..ahh..sy apalagi..terus je rasa ngilu kat hati ni..tapi sy cover..yela..kalau dia nangis,sy pun nangis,siapa yg nak cakap pulak kan...dalam hati tu hanya Allah je tau..apa yg syitah cakap pun hanya Allah je yg tau..sebab sy kurang faham bahasa tangisan :)

tak lama lepas tu,sy sampaikan berita ni pada sarah hamizah..partner sy kat KAHFI nanti..kebetulan sarah ada kawan yg sama kolej dengan jannah..dan sangat kebetulan apabila kawan sarah tu pergi bercuti sekali dengan arwah jannah di langkawi..alhamdulillah,sedikit sebanyak dapat maklumat tentang insiden yg berlaku...

amlie_syaheed: yes
amlie_syaheed: kita baru konfem kan
amlie_syaheed: janas meniggal tadi
amlie_syaheed: hari ini
amlie_syaheed: dengan kawan2 satu kolej
bintufadeen: kawan2 satu kolej die tu kwn awk ke?
amlie_syaheed: ha ah
amlie_syaheed: tadi sara baru call diorang
amlie_syaheed: lepas awak gitau
bintufadeen: tnye depa x mninggal sbb pa?
amlie_syaheed: janas tengah bercuti dgn kawan2 dia kat langkawi
amlie_syaheed: naik go-kart
amlie_syaheed: tudung tersepit di enjin.
amlie_syaheed: then the go-kart went up-side-down.
amlie_syaheed: tak berapa nak pasti kesah panjang nye cemana
amlie_syaheed: kawan2 smua tak buleh nak cerita
amlie_syaheed: trauma
amlie_syaheed: lani depa kat balai wat report.

mengucap panjang sy...ya Allah...jannah..mesti awak sakit kan..mesti banyak luka-luka..hati sy dah tak keruan..teringat sy time kat MATRI..kalau dia sakit,muka dia akan berkerut-kerut..tapi dia tetap senyum..sy paling ingat senyuman innocent dia tu ..sy sangat suka..comel!
bila masuk kelas,she will greet us with "an nyoung ha seh yo"..means hello..memang tau dah..tu mesti jannah..Jannah selalu pesan..'kawan yg baik bukan membenarkan..tapi membetulkan"..sampai bila-bila pun kita akan ingat pesan awak ni..rindu nak main netball dengah awak..rindu nak chatting dengan awak..tapi yg pasti,kita paling rindu dengan blog awak...selalu kita bukak blog awak..nk tengok kot2 awak ade update blog...tapi jarang awak update blog kan..sampai dah bersawang-sawang..hehe..tapi kita tak kisah pun..sebab kita tak penah boring baca tulisan-tulisan awak tu.. tapi jannah,sekarang ni....semua tu tinggal kenangan..dan tak mungkin kita akan dapat baca tulisan-tulisan awak lagi..Ya Allah..kuatkan hati sy..

Ada satu perkara yg automatik muncul kat minda sy bila sy dengar berita ni..Bila sy berhubung dengan Jannah,dia mesti suruh sy doakan dia dapat pergi oversea yg dia harap2 kan sangat...iye Jannah..kita doakan awak..jangan risau ye..tapi rupa-rupanya Allah lebih sayangkan Jannah..Allah bagi Jannah tempat yang lagi best dari tempat yg dia nak pergi sangat tu..saya yakin, SYURGA lah destinasi buat Jannah..destinasi yg terbaik dunia akhirat..awak sangat beruntung Jannah..doakan kita jadi solehah macam awak tau!

Last sy jumpa Jannah,time kat Stadium Malawati, Shah Alam...sewaktu berlangsungnya LL4G..time tu sy tgh upset sangat dengan sorang foreigner ni..adoi3..pening kepala sy dibuatnya..tapi syukur sangat..Allah temukan sy dengan jannah..waktu tu sy dengan tuyah..Jannah dengan Tuyah memang rapat sangat..Tuyah,kita tau...sedih2 kita,awak lagi sedih kan..awak mesti lebih merasai pemergian Jannah...sy harap,kesedihan yg kami rasai merupakan kesedihan yg membawa redha Allah..cukup sekadar menangisi..tidak perlu meratapi..itulah pesan Rasulullah s.a.w..peringatan buat diri dan juga teman-teman....

Ketahuilah bahawa kematian pasti akan tiba terhadap seluruh umat manusia..Tiada sesiapa pun yang boleh melarikan diri dari menghadapi maut. Apabila telah ditetapkan waktu kematian bagi seseorang maka ianya tidak akan tertunda atau dipercepatkan walaupun sesaat.
Firman Allah S.W.T.:

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sebenarnya maut yang kamu melarikan diri daripadanya itu, tetaplah ia akan menemui kamu; kemudian kamu akan dikembalikan kepada Allah yang mengetahui segala yang ghaib dan yang nyata, lalu Dia memberitahu kepada kamu apa yang kamu telah lakukan (serta membalasnya) ". - Al-Jumu’ah (62) : 8

"Supaya Allah mengampunkan bagi kamu sebahagian dari dosa-dosa kamu, dan memberi kamu hidup (dengan tidak terkena azab) hingga ke suatu masa yang tertentu; (maka segeralah beribadat dan bertaqwa) kerana sesungguhnya ajal (yang telah ditetapkan) Allah, apabila sampai masanya, tidak dapat ditangguhkan; kalaulah kamu mengetahui (hakikat ini tentulah kamu segera beriman)". – Nuh (71)
Sy mohon,jika ada teman-teman atau sesiapa saja yg pernah tersinggung dengan arwah Jannah,maafkanlah dia..Tidak rugi sedikit pun jika kalian memaafkan dia..mudah-mudahan kesilapan yg kalian lakukan pada orang lain akan dimaafkan juga..insya`Allah..yakinlah,Allah Maha Adil..
Dari Usman bin `Affan ra berkata, "Adalah Nabi SAW apabila selesai menguburkan mayat,beliau berdiri lalu bersabda, "Mohonkanlah ampun saudaramu dan mintalah keteguhan hati untuknya,karena sekarang dia sedang ditanya." (HR Abu Dawud)
aina syafiqah: Salam, Allah telah mengambil kembali haknya~ Nuruljannah Ahmad Sani,19 believed strangulated to death now in post mortem process in Langkawi Hospital. I-allah allahyarhamah will be deported at Kuala Kedah tomorrow morning. Solat jenazah dan pengkebumian akan berlangsung selepas Jumaat waktu m'sia. Semoga Allah ampunkan segala dosanya dan dia menjadi cahaya yg paling bersinar di syurga kelak. Doakan moga dimudahkan segala urusan. Alfatihah~ Mohon dibacakan Ya siin buat allahyarhamah mlm ini, jazakumullahukhairan~ Kita juga akan di panggil pulang...muhasabah~
aina syafiqah: forwaded~k.uda
wallahua`lam.....



12 comments:

bintu salra said...

insyaAllah, semoga arwah berbahgia di sisi Tuhannya... Ya Allah, cucurilah rahmat ke atas rohnya..ameen

Muhammad Fitri said...

amin..

adilah said...

kita x tau, mungkin ada yg pernah terguris...tp jannah sgt lembut dlm menegur...
jannah, tempatmu d jannah
c u there...

Abe Am said...

yang patah kan tumbuh...
yang hilang kan berganti...
tapi manakan sama dengan yang pergi..
utk pertama kali dalam hidup ini, aku berjumpa seorang wanita sehebat dia. sehingga aku sangat segan dan malu kepadanya... namun, yang tinggal hanyalah kenangan...

perjuangannya akan kami sambung, menggunakan semangatnya...
IsyaALLAH...
semoga perjuanganmu selama ini akan diredhai Allah, dan semoga dirimu menjadi bidadari di sana..
kerna disitulah selayaknya dirimu berada...

Abe Am said...

boleh ana tahu blog Jannah? nak tinjau kejap..

crazerx said...

sunyi.. sgt sunyi..

sahabatku, moga dirimu berbahagia bersama Kekasih Abadimu disana..

Thank u for being with me for these 1 year..

Wait for me.. i'll be following u soon.. insya'Allah..

ARMS said...

Timah...sedih sangat...
terasa baru sembang2 ngan Jannah time RESS ritu...
Jannah yang tk lekang dengan senyuman..

timah,
tabahkan hatimu.
Sahabatmu Insya-Allah menanti kita semua di pintu JANNAH kelak.
doa moga kita semua bersama disana..

omarhambaallah said...

insyaALLAH...
semoga ALLAH menggantikan 10 org akhwat seperti Jannah..
memang kita sayang dia..tp ALLAH lebih sayang dia...
semoga kita semua berjumpa di dalam syurga kelak...insyaALLAH...
teruskan berjuang sahabat2ku...

Anonymous said...

sedihnye.. this is my first tyme crying when reading a blog.. smoge Allah mencucurkan rahmat sbyk2 nye ke atas roh shbt kite Jannah..

ana chantek said...

salam..
sorry if mcm tibe2 kte nyemak kat blog awak..
kte rase cm kte kat tmpt awk while reading this entry..
n ni first time kte cm nanges bce entry org..
im sorry for u n hope awk akn lbey tabah n strong..
n for arwah jannah..even we never been so close b4..
but kte doa awk ditemptkan dlm kalangan org beriman..amin

bintufadeen said...

bintu salra:ameen3..
muhammad fitri:aminn juge..
adilah:sgt stuju..jannah mmg lembut dlm menegur..
abe am:sama2 kte teruskan perjuangan jannah yg tertangguh..klu anda prasan,bhgn kanan blog sy ade link blog kwn2 sy..cari kat GEN14..ade nama jannah sani..insya`Allah..
crazerx:pemergian jannah membawa 1001 hikmah..mengetuk ribuan pintu hati manusia..sy pcaye..dlm tempoh stahun perkenalan anda dgn jannah,byk perkara baik yg anda blajar..skaligus mnaikkan saham jannah di akhirat..insya`Allah!
ARMS:sama2 kita tabah ye k.aisyah..wlau jasadnya telah pergi,semangatnye tetap bersama kita..amin3
omarhambaAllah:slamat berjuang..lahirkan zuriat2 yg solehah seperti jannah..insya`Allah..
anonymous:moga2 tangisan kita semua membawa redha Allah..
ana chantek:sesiapa pon yg pernah bersahabat dgn Jannah,pasti akan merasai perkara yg sama..sama2 kita tabah ye.. :)

Anonymous said...

amin :) didnt know her.terbace post my friend.and tgk blog awk.i bet she is a great friend.al-fatihah. *takziah buat keluarga & kawan2 arwah* semoga roh arwah dtmpatkan di tempat2 org yang beriman.