Sunday, June 27, 2010

"SBM" tak mungkin kulupakan....

bismillahirrohmanirrohim...

27/6/2010-10:11 p.m

alhamdulillah, Allah kurniakan sy mood yg sangat baik saat ini..membuatkan sy berkobar-kobar nak update blog..[berkobar-kobar nak cerita peristiwa semalam sebenarnya..best sangat!!]...hehe..
SBM tak mungkin kulupakan???mungkin ada yg tertanya-tanya..SBM tu Sood bin Mamat ke??salah3...takkan nama orang lelaki kot kan..apelah...SBM tu nama khas untuk program SEHARI BERSAMA MAHASISWA la..yang diadakan di SMKDHHY..Sek.Men.Keb.Dato' Haji Hassan Yunos,Renggam,Johor pada 26 jun 2010..[lepas ni memang femes la sekolah ni...dh masuk blog] :p

malam sebelum bermulanya SBM, kami check in rumah pakcik Khirunnasir..[ayah pada k.Nad]..wah...memang teruja..rumah tu sangat besar & sangat BERSIH...nak buat kerja pun selesa..malam tu kami sempat tidur sejam je...sebab nak completekan segala tugasan modul untuk hari esoknya tu...paling best bila k.nad masakkan nasi goreng & ajar cara nak laminate guna seterika..cayalah...tak sangka nak laminate pun boleh guna seterika..ingatkan kena guna mesin je...even we have the easiest way, but i prefer to choose the manual way..cheaper & practical... :)

proudly to say that we were using the fresh modul for SBM program..memang beruntung adik-adik yang join SBM ni..walaupun program tu sehari je, tapi alhamdulillah nampak berkesan..adik-adik ni pun tunjukkan kerjasama dan respon yg baik...paling menonjol, si Ayob la..dia sangat berdedikasi..lalu sebelah fasi je, mesti dia cakap, "assalamualaikum kak"..ceh3, sopannya Ayob ni..sejuk perut mak dia :p walaupun tengahari tu dia terpaksa keluar sekejap [nak main kompang untuk sambut sultan Johor kalau tak silap] ,dia join semula dalam pukul 3 lebih tu..terkejut sy..dan walaupun dia tak join perbincangan kajian kes, dia tetap keluar sama time pembentangan & jawab soalan dengan semangat :) ...[Ayob, akak respect la kat awak] :)

pagi-pagi lagi sy dah tergelak-gelak...meh sy cerita..supposedly, kami kena sampai di SMKDHHY sebelum pukul 7.30 pagi...tapi dah pukul 7.15 kami tak muncul-muncul...apalagi, cik supini pun telefon sy..nada suranya nampak macam geram+risau..."haa..jawap pun..ni cik supini telefon sorang pun tak angkat telefon.tak bangun lagi ke ape ni??"..hehehe...ade ke patut cik supini kata kami tak bangun tidur lagi..terkekek-kekek sy..kami terlambat sebab pukul 6.50 baru modul tu siap sepenuhnya..lepas tu pulak, kereta tak boleh start...alhamdulillah, Allah datangkan hero pasir gudang..hehehe...Dialah ketua pasukan kami..bro fan..he fetched us :)

Time kami sampai kat SMKDHHY, fuh...ape tu???besarnya 1 dia...tinggi betul..semangat 1 Malaysia ni..dengar cerita, nombor 1 ni masuk dalam tv..tapi tak tau la kot depa ni buat cerita kan..[saje blagak tak mau percaya..jeles sebenarnya..hehe]..dibuat dari tempurung kelapa..memang kaya la tokei kelapa kat renggam ni..banyak ooo depa guna tempurung...meh tengok ni...

fuh...masya`Allah...tingginye..dah macam bangunan pencakar langit :D

Lagu tema SBM ni memang best..lagu TITIAN KEJAYAAN...[boleh klik]..walaupun sy bukan peserta, tapi sy pulak yang rasa termotivasi..memang all out la! :p
lepas semua dah termotivasi, bermulalah sesi ice breaking, grouping & team building...memang habis adik-adik ni kami kerjakan..haaa...kalah sikit je kami calit dengan water colour..berwarna warni dibuatnya..dah macam penyokong bola sepak..kui3

time game tv rosak..kelakar3..macam-macam aksi adik-adik ni buat..[monyet panjat pokok & jatuh] :p

haha..kesian awak..sape suruh lambat..kan dah kena calit... :p

untuk kajian kes, kami guna modul 10 ciri remaja muslim cemerlang....

1)Akidah yang sejahtera(Salimul Aqidah)
2)Ibadah yang shahih(Sahihul Ibadah)
3)Akhlak yang sempurna(Matinul Khuluq)
4)Tersusun urusannya
5)Sihat tubuh badanya(Qawiyal Jism)
6)Berdisiplin dengan masa(Harithun ala waktihi)
7)Pandai berdikari
8)Bersungguh sungguh melawan hawa nafsu(Mujahadah ala nafsi)
9)Bermanfaat untuk orang lain(Nafiaun li ghairihi)
10)Berilmu pengetahuan(Mutsaqqafal Fikri)

modul terbaru..terbaek dari ladang!!...[ayat yg kawan-kawan sy selalu guna]..hehe..berat sebenarnya modul ni..tapi kami sengaja gunakan supaya kami dapat selitkan tazkirah disamping menjawab soalan daripada adik-adik ni..dan alhamdulillah adik-adik ni pun bersungguh-sungguh nak jawab soalan dalam kajian kes tu..awak semua memang bagus..experiment succeded! :D

lepas habis tu, tiba-tiba ada sorang cikgu ni panggil kami semua...nak bagi gula-gula sikit katanya..tapi gula-gula bukan sebarang gula-gula..mahai oooo gula-gula kami..hehe :p bertambah semangat kami nak beraktiviti..[aktiviti bergambar je pun lepas tu..memang jadi semangat la... :D]


adik-adik lelaki lower 6..yg ganjil biru tu la ayob..[abg anas nak interframe gak ek :p]

adik-adik perempuan lower 6..fasi perempuan biasalah..pantang nampak kamera..kira pe comey x comey :p

inilah barisan fasilitator SBM..sedondon tak pink dengan merah??kui3

alhamdulillah..selesai sudah program Sehari Bersama Mahasiswa ni..time kemas-kemas nak balik tu, sempat pulak geng fasi perempuan ni nak buat projek..nak buat surprise kat bro fan..[nak bagi dia terharu la kononnya ek]..memang dia terharu pon sebenarnya..hehehe..sedap la kek tu..tengahari tadi dah licin kami makan :)

"Dan orang-orang yang beriman(kepada Allah) dan mengerjakan kebajikan serta beriman kepada apayang diturunkan kepada Muhammad, dan itulah kebenaran dari Tuhan mereka; Allah menghapus kesalahan-kesalahan mereka, dan memperbaiki keadaan mereka"-(surah Muhammad:2)

"Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu menolong(agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu"-(surah muhammad:7)

-infinity of appreciation to :-
**abg fan..sebab andaikata dia taknak bawa kereta dan taknak join program, maka tak joinla sy..huhu
**k.amnani..sebab sponsor kek & air 100 plus lime time meeting malam tu..sedap!! :)
Paling sy hargai sebab k.amnani banyak bagi kata-kata semangat kat sy di saat sy terlalu sedih+lemah..kte syg k.am.. :)
**k.Nad..sebab bagi kerjasama yg baik time buat modul games..paling kelakar.."lori balak melanggar kereta kancil"..kui3..tapi takpe, kita tetap serasi :)
Paling tak boleh lupa, nasi goreng k.nad..[makanan free memanglah tak boleh lupa kn..hehehe]
**k.Arina..sebab dia bg kat sy ehem2...hanya dia & sy je yg tau :)
**ummu..sebab bg sy pencuci muka dia sikit..wangi la pencuci muka ummu..menyegarkan..lepas pakai tros tak ngantok :)
**abg anas..sebab penyampaian misterinya tu serba sedikit memotivasikan sy :)
**muhaimin..sebab candid gambar kami..huhu
**cik supini & semua fasi yang tak disebut namanya..sebab sama-sama menggembleng tenaga menjayakan program SBM ni.. :)

wallahua`lam...

16 comments:

bintu salra said...

sronoknya gudang dpt pluang mcm ni, ena smnjak msuk ipt susahnya nak join prgram2 mcm ni.. rindu sgt, waktu KIBAR la knangan last rsanya. kdg2 tepikir jugak, bukannya kena tggu kita free baru blh join program, tp kita yg kena cari masa tu kan.. doakanla Allah permudahkan sgl keje ena yea, dan doakan jugak moga Allah bg yg terbaik untuk kita.. :) luv u

bintufadeen said...

alhamdulillah..sementara Allah kurniakan masa terluang,kita cuba gunakan dengan sebaiknya..macam ena,tma fhm..student uia mmg lain sket time cutinya..cuti pon skejap2 je..takpe,skrg ni ena fokus dulu pada study ena.andaikata Allah bg cuti panjang sket,isilah dengan program2 yg bermanfaat..insya`Allah..sama2 mendoakan..luv u too :)

Aeisha Insyirah said...

wah..sood bin mamat..caya lh cik Timah..!
send my regard to ur brother.. ckp i miss him.. snok dpt "kapel" cm dia..hihihi baik ati.. hehe

_5ibhu5_ said...

i likes this ..>,<

Mohd Muadz said...

Taniah adik2 ku di Johor...Taniah jiga kepada antum sume kerana sanggup meluangkan masa dan tenaga bersama adik2 skolah....insyaAllah semoga antum semua mejadi bekal di akhirat nnt...semoga juga ada antara mereka yg 'berminat' nk ke KTD....amiin..

p/s:ayob tu mmg dh nk sgt ke KTD ni...cepat2 lar bantu dia.....

sis said...

memory yg sgt indah dan best..
ukhwahfillah hingga ke syurga ea..

sayang timah, nadh, arina, ummu n razela...

jazakillahkhair pd abg.anas,fan,amin,faizal n zul... tak lupa juga en.ehsan n en.iqbal...

salam sayang... (^_^)

-k.amnani-

bintufadeen said...

to aeishainsyirah:sood b. mamat tu sekadar selingan jela en kaze...tiada kna mngena dgn yg hidup @ yg dh mati.. :)baik2..nnt kmi smpaikan slm ampa..
to 5ibhu5:i like uuuu :D
to mohd muadz:thanks 4 the wish :) baik2..sy akn roger fan utk follow up ayob.
to sis:betul2..memori terindah..boleh abadikan dlm lagu ni :) ukhwah fillah abadan abada...

Amin Misran said...

“The manner of giving is worth more than the gift”

“There is no happiness in having or in getting, but only in giving”

"Life is all about giving"

p/s:**muhaimin..sebab candid gambar kami..huhu (sounded like i'm guilty)

bintufadeen said...

to amin misran:nope..candid picture is not a guilt..honestly we like the way u candid..huhu sound shows nothing actually.. :)

Anonymous said...

semoge kegembiraan y diperolehi
atas kasih sayang yg Allah berikan kpd kita perlu dihargai......
bersyukurlah atas segala pemberianNya.
Seronok rasanya bila membaca cerita ni.....salam perkongsian

bintufadeen said...

salam perkongsian juga buat anonymous...moga Allah kurniakan kita kegembiraan yg berpanjangan..dunia & akhirat..insya`Allah :)

saraH²amizah said...

wee..timah..bestnye timah oi..tahniah la ek timah..memang terbaik dari ladang la timah ngan kak nad smua ni..

uiih..nanti jgn lupa ajar sara cana nak laminate guna iron ek.buleh jimat duit lepas ni.kekeke.

kim salam smua.nanti kem yang depan depan ni buleh la suruh kak nad jadi chef.nak gak merasa nasi goreng kak nad.

ngaaa..

bintufadeen said...

bereh deh...
senang je..tapi klu nk blaja free,kna turun pasir gudang la..ngeeee~ :p
ahh...pasni giliran sarah plak la yg masak..k.nad dh lps dh :D

mzias said...

tahniah

terry bogart said...

tahniah.. semoga terus komited

[hu3.. tengh berintern, xdapt nak join]

Abe Am said...

eh...
ukhti guna muwasafat tarbiyah utk modul...
hebat2..
tak pernah ana terfikir...

satu idea baik untuk buat program selepas ini...

semoga program sebegini akan menjadi objective oriented...
InsyaALLAH...
^^