Wednesday, June 23, 2010

~sELaMat hAri mAk & sElaMat hAri aBAh~

Bismillahirrohmanirrrohim....

pertama & utamanya selangit kesyukuran yg tidak terhingga sy tujukan kepada kekasih teragung sy..Allah swt...selautan selawat & salam khas buat Rasulullah saw...dan segunung kecintaan & terima kasih buat mak & abah sy...Puan Faridah & Encik Kamarudin...pasangan bahagia depa ni...insya`Allah :)

Sejujurnya...tahun 2010 ni, sy tak wish pon selamat hari mak & selamat hari abah kat mak & abah sy..sebab sy tak pernah ambil serius pon tentang ni..cuma kadang-kadang sy wish jugak untuk suka-suka..nak bagi mak & abah sy terharu la kononnya..hehehe..nampaknya tahun ni,tarikh hari istimewa tu jatuh pada cuti sem sy..jadi,dah duduk kat rumah ni, nk wish face to face tu segan la sket..[segan kenapa sy pun tak pasti]..tapi sy tetap tak rasa bersalah...sebab pada sy, setiap hari pun hari untuk mereka...setiap hari sy sayang mereka..dan setiap hari juga sy ingat & rindu mereka...mak & abah pon sayang & rindu kat kte jugak kan...??definitely so!! :D

ada banyak perkara yg paling sy ingat sampai sekarang ni..antaranya....dulu time sy kecik, sy ada tabung doraemon..sy akan jadi orang yg paling excited kalau abah sy balik kerja...skali tu dengar bunyik moto abah...sy pon jerit la..."yeyyyyy!!!abah balik!!!prangggg!!!tabung doraemon sy terlepas dari tangan...[excited punye pasal]..huhu...tapi time tu kecik lagi, apa sy kisah...turun tangga terus jumpa abah..."abah,tabung doraemon tu dah pecah..nanti belikan yang baru tau"..sy tak ingat apa jawapan abah sy..tapi kalau sy yg jadi abah sy, sy jawab.."banyakla nak beli tabung baru..menabung pun tak"..kui3 :p

time sy darjah 1, keluarga sy berpindah ke Taman Mawar, Pasir Gudang...di situlah bermulanya episod yang best antara kami adik-beradik & abah sy..bila abah sy balik keje je,mesti kami dah sambut depan pintu..."yey!yey!abah balik"..kami seronok sangat sebab nanti abah bawak kami pusing-pusing taman..tapi selalunya sy duduk belakang sebab mesti adik beradik yg lain dah cop duduk depan..[sy lambat sebab kena pakai tudung dulu]..pernah sekali sy naik moto dengan abah sy tak pakai tudung,balik tu mak sy warning sy..[garang betul mak sy ni..adess].."lepas ni kalau tak pakai tudung, mak botakkan rambut tu"...ikut logik,takkan la mak sy sanggup buat camtu kan..tapi umur darjah 1, semua pun sy percaya...naive..hehehe..

abah sy ni baik sangat la..tak suka marah-marah & pukul-pukul melainkan kalau dah melampau sangat...haaaa,time tu bersedia jela...[kami adik beradik semua pernah kena rotan..zapppp!!perh...bisa tuu abah sebat]..tapi takpe, abah mesti rotan untuk kebaikan..paling respect kat mak & abah sebab mereka takkan marah anak-anak depan orang lain..tapi paham-paham jela bila mereka dah jeling[takdenye nak kenyit-kenyit mata..huhu]...sampai rumah siap la..alhamdulillah, mereka mendidik kami mengikut acuan islam...kecik-kecik lagi kami dah ikut program aulad..pergi rehlah sana-sini...best2!!

kat dunia ni, mak sy lah wanita paling baik dengan sy..mak masak tak pernah tak sedap..itu yg anak mak semua pernah 'sihat' ek :D ..kami balik dari asrama, memang mak sy masak special-special...tu yg keje nak balik rumah je...hehe...mak ni kira wanita serba boleh la..[cuma tak boleh bawak kete je kot..sebab mak sy cakap yg mak sy ni cepat panik..tu yg kena darah tinggi tu agaknya..kesian kat mak]..mak sy suka pokok..suka bunga...habis penuh kat depan rumah tu dengan pokok2 bunga..siap nak ada pasu gantung lagi...pening kepala abah...bukan apa,takut roboh je awning tu...tapi mak buat tak tau je..hehehe...kawan-kawan abah selalu ajak abah makan luar, tapi abah cakap, "buat apa nak makan luar..isteri kat rumah dah masak sedap-sedap"...ceitt,mak pun apalagi...senyum-senyum malu la tu..nak tergelak sy dibuatnya... :p

mak pun pandai jahit...save sikit budget abah..tak payah nak tempah-tempah baju kat orang...tapi yg jadi mangsanya, sy la...berlonggok-longgok baju orang kat bilik sy...akhirnya kata sepakat dibuat...tengah-tengah ni sempadan..sebelah sana tu kawasan jahit mak...sebelah sini pulak tempat tido kita...mak pun setuju..alhamdulillah :D
tapi sy tak la kejam sangat...kawasan jahit mak tetap sy yg bersihkan..[sebab still dalam kawasan bilik sy]..kang kalau tak bersihkan, mak kecik hati pulak..sy pulak yg berdosa..huhu

atas jasa baik mak & abah..sy dapat hidup selesa hingga ke hari ini..alhamdulillah...dan atas kegarangan mak & abah jugak la, sy pandai masak sket-sket & kemas umah...dan yang paling utama, atas fikrah & tarbiyyah islamiyyah yg mak & abah berikan pada sy, insya`Allah sy akan cuba amalkan secara istiqomah...mudah-mudahan sy jadi manusia yg bermanfaat untuk semua.."sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat" (hadis Rasulullah saw)...last but not least...I LOVE BOTH OF U WITH ALL MY HEART..*wink*wink* ;p

wallahua`lam.......

6 comments:

Ad@Am said...

sejuk hati cik idah n pakcik kamarudin..=)

bintufadeen said...

:D
mudah-mudahan macam tu la..

Aeisha Insyirah said...

sejuk3.. :)jgn lang**r k**a lagi ye :p

bintufadeen said...

wehhhhhhh........
diam la ampa ni... :(

Aeisha Insyirah said...

ala.. km lawak ja..
pndai lh ampa tulih..
syok bca :)

bintufadeen said...

cehhh...
dan2 ampa nk puji kmi..
takot kmi marah la tu.. :p